VAN DE KLUNDERT

INTERIEUR EN MEUBELWERKEN

BEL VOOR MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK NAAR 0167 - 500 348

MEUBELBOUWER OFWEL MEUBELMAKER VOOR PARTICULIER EN BEDRIJF

Wat is een meubelmaker

Een meubelmaker is iemand die een opleiding tot meubelmaker heeft gevolgd en in staat is meubelen te ontwerpen en te vervaardigen. Het beroep wordt gerekend tot de bouwvakken. Een meubelmaker is onder andere in staat om uit diverse soorten hout afgewerkte meubels te maken. Vele soorten meubels kunnen worden gemaakt door meubelmakers denk hierbij aan stijlmeubels en moderne meubels, tafels, stoelen, kasten, bedden, radiatorombouw, maar ook complete keukens, inbouwkasten en lambriseringen. Diverse technieken worden hiervoor gebruikt zoals houtsnijden en inlegwerk. Vele bewerkings- en afwerkingstechnieken in verschillende materialen, vooral hout, fineer, massief hout en plaatmaterialen maar ook metalen en kunststoffen. Het beroep meubelmaker is dan ook zeer gevarieerd en divers.

Een van de belangrijkste technieken van de meubelmaker is de houtbewerking. Personen die de opleiding tot meubelmaker hebben gevolgd zijn veelal werkzaam voor meubelmakers of meubelfabrieken, maar worden ook vaak gevraagd in de botenindustrie voor het afwerken van nieuw te bouwen luxe jachten. Daarnaast zijn meubelmakers ook te vinden in de orgelbouw en renovatie van kerkinterieurs.

Wat doet een meubelmaker?

Een meubelmaker ontwerpt en bouwt meubels. Hij maakt meubels voor particulieren en/of bedrijven die op zoek zijn naar maatwerk wat in reguliere meubelwinkels niet verkrijgbaar is. De volgende werkzaamheden behoren tot het takenpakket van een meubelmaker:

  • Het ontwerpen van meubels en het uitwerken van de technische werktekeningen
  • Het lezen van werktekeningen en deze beoordelen op de haalbaarheid
  • De inkoop van diverse soorten materialen
  • Het voorbereiden van het productieproces
  • Het vervaardigen van meubels met behulp van verschillende machines en gereedschappen
  • Het monteren van losse onderdelen vaak op locatie
  • Het hoogwaardig afwerken van meubels door middel van technieken als houtsnijden en inleggen
  • Meubels schilderen en aflakken